22133550_omslag108px
Rss

Beleidsonderzoek Online

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Artikel

Access_open Lasse Gerrits & Stefan Verweij: Kansen voor de vergelijkende evaluatie van beleidsprocessen: recente ontwikkelingen in QCA

Themareeks Methoden en benaderingen in de beleidsevaluatie, Dick Hanemaayer, Jos Mevissen, Valérie Pattyn (red.)

Trefwoorden Themareeks Methoden en benaderingen in de beleidsevaluatie
Auteurs Lasse Gerrits en Stefan Verweij
SamenvattingAuteursinformatie

    Qualitative Comparative Analysis (QCA) is een onderzoeksmethode die uiterst geschikt is voor de systematische vergelijkende evaluatie van een beperkt aantal cases. In haar oorspronkelijke vorm worstelt de methode echter met het evalueren van cases die door de tijd evolueren, zoals beleidsprocessen. Recent zijn verschillende methodologische innovaties ontwikkeld om tijd en proces te incorporeren in de systematische vergelijking met QCA. In dit artikel bespreken we de belangrijkste innovaties en geven we aan welke strategie het beste zou passen bij een gegeven evaluatietype en -vraag. We bespreken de volgende strategieën: een conventionele QCA in een mixed-methods design, het gebruiken van temporele condities, het uitvoeren van meerdere QCA-analyses voor verschillende perioden, het uitvoeren van één QCA voor verschillende perioden, Trajectory-Based QCA (TJ-QCA), Temporal QCA (TQCA) en Time-Series QCA (TS/QCA). We vergelijken de verschillende strategieën op hun sterktes en zwaktes en geven aan onder welke voorwaarden ze toegepast kunnen worden voor de evaluatie van beleidsprocessen.


Lasse Gerrits
Lasse Gerrits is hoogleraar Governance of Complex Urban Transformations aan het Institute for Housing and Urban Development Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn vergelijkend onderzoek richt zich op stedelijke transformaties en op de vraag hoe infrastructuur wordt ontwikkeld. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in de complexiteitswetenschappen. Zijn nieuwste boek is The Atlas of Social Complexity.

Stefan Verweij
Stefan Verweij is universitair docent Infrastructuurplanning, Governance en Methodologie bij de Basiseenheid Planologie van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op het ontwerp, de implementatie en de uitkomsten van samenwerking in cross-sectorale governance netwerken, waaronder publiek-private samenwerking in de infrastructuurplanning. Hij heeft zich gespecialiseerd in vergelijkend onderzoek, in het bijzonder QCA. Meer informatie: www.stefanverweij.eu.
Kies uw weergave Covers view Covers view